“Végre valami forradalmi történik a szakképzés érdekében”

Vállalatok vezetőivel, humán erőforrás szakembereivel találkoztunk január 25-én, hogy a Göd 2.0 folyamatában ötleteket kapjunk, impulzusokat szerezzünk arról, milyennek gondolják a jövő szakemberét. A mintegy félszáz résztvevővel zajlott programban a fenntartó képviseletében Lázár László oktatási igazgató köszöntője után a rend jelenéről, a szakképzés 2018-as helyzetéről esett szó legelőször. Valaczka János Pál főigazgató iskolánk múltját elevenítette fel, kiemelve, hogy a piaristák mindig igyekeztek innovatívan működni. Az 1991-es alapításkor például egyáltalán nem volt még példa sem a piarista, sem az egyházi szférában a szakképző iskola működtetésére.

A vállalatok képviselői a plenáris részt követően az intézményfejlesztési folyamatban már konkrét feladatot kaptak. Az alkotó gondolkodás fókuszában három kérdés volt:

  • Milyen szakképző intézményre van szükségük?
  • Mire (tudás, kapcsolat) van igényük a Gödi Jelenlétből?
  • Milyen értékajánlat szolgálja jól Önöket, a régiót?

Örömmel vettük, hogy kérdéseinket komolyan megfontolva, nagyon értékes hozzászólásokban meg is osztotta velünk valamennyi kis csoport a véleményét. Természetesen most még csak egy folyamat elején vagyunk, hosszú út áll előttünk, amibe ezen a ponton már be tudnak kapcsolódni a cégek is. A folytatásban további találkozókat szervezünk majd, ahol a régióbeli vállalatok hálózatot tudnak alkotni, közösen reformálva a szakképzést.