A magyarországi piaristák legfiatalabb intézménye 1991-ben nyílt meg Jelenits István, akkori tartományfőnök kezdeményezésére. A gödi önkormányzat a piaristák rendelkezésére bocsátotta Wigner Jenő családjának egykori Duna-parti villáját, amely korábban a Magyar Honvédelmi Szövetség oktatási központjául szolgált, hogy a piaristák ott építőipari szakembereket képező szakmunkásképző iskolát szervezzenek.

Jelenits Istvan SP

Jelenits István SP, az alapítók egyike (Fotó: Jágity Fanni / Nők Lapja)

A rend vezetői készséggel vállalták az újszerű munkaterületet, a gimnáziumokba be nem jutó fiúk szakmai és keresztény nevelését. A kiválasztott világi szakoktatók és mesterek irányításával ács, kőműves, kőfaragó és díszműlakatos szakmákat tanulhattak a fiatalok. A piaristák hittant, közismereti tárgyakat és nyelvet oktatták. Az igényeknek megfelelően a kínálatot idővel asztalos, karosszérialakatos és szerszámkészítő szakmákkal bővítették, és kollégium is épült a Duna partján.

Villa_épület

Az iskola magvát egy olyan villa alkotja, amelyben valaha a Nobel-díjas Wigner Jenő töltötte gyerekkorát. A második világháború után az MHSZ tulajdonába került a telek, ahol oktatóközpontot alakított ki. Ezen épületegyüttest egészítette ki a piarista rend elsősorban a német állam és a német püspöki kar támogatásával. 2008-ban a gödi piarista szakképző iskola megvette az ingatlant az önkormányzattól, ahol intézményét a mai napig működteti.