Szakképzési tapasztalatok és diákcserék határokon innen és túl

Nem új gondolat Gödön, hogy fontos a külföldi tapasztalatszerzés a szakképzés ideje alatt. Évekkel és igazgatókkal ezelőtt kötöttünk szorosabb barátságot a koblenz-i „Carl Benz Schule” diákjaival és tanáraival, amelyet a legutóbbi tanévben újabb csereprogrammal erősítettünk meg. Azóta, köszönhetően elnyert pályázatainknak is, több új kapcsolatot építettünk ki, így a gödi piarosok szerte Európában szerezhetnek már szakmai gyakorlatot.

Ennek van némi hagyománya is. Részt vettünk Leonardo da Vinci kísérleti projektekben: Régi épületek felújítása, Multimédia a szakoktatásban, Az autó múltja, jelene es jövője címmel egy-egy, több éven át tartó közös munkát vállaltunk nemzetközi szinten. Számos csereprogramot önerőből oldottunk meg a koblenz-i iskolával. Tanáraink es mestereink csoportjai is jártak a német testvériskolában tanulmányi úton. Amikor tavaly külön hangsúlyt kapott az iskolában az arculat és finanszírozás terület, nem titkolt célunk volt az is, hogy olyan anyagi forrásokat találjunk, melyek biztosítják a nemzetközi kapcsolataink, testvériskolai találkozásaink további építését is. Elfogultság nélkül lehet állítani, hogy ez sikerült… Ballagó Kornél, aki korábban maga is részt vett a koblenz-i cserék kialakításában, a nemzetközi kapcsolatok felelőseként vezeti azóta ezt a régi-új területet, mely egyre több munkát igényel – szerencsére.

Érsekújváriak_Gödön_MTA_előtt

2013 októberében nemzetközi iskolatalálkozót tartottunk, mely sok szempontból fontos mérföldkövet jelent: több, azóta működő projektünk indult ekkor, és van olyan iskola, akinek a képviselői ekkor jártak először nálunk (sőt, Magyarországon is). A német-szlovák-finn-magyar találkozás eredménye a személyes ismeretségeken és a környék bejárásán túl (partnereinket lenyűgözte az éjjeli Budapest, és a Vaskapu Esztergomban) az egyik legnagyobb ívű programunk. Az Európai Unió Erasmus+ programjának keretén belül két diákunk, Pavlics Ignác szerszámkészítő és Rácz László ács tanulók két hónapra a finnországi Äänekoskiba utazhat idén ősszel. A “Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto” iskolájával két tanévre kötöttünk szerződést, ennek keretén belül tőlük is érkeznek hozzánk cserediákok.

 

A tavasszal beadott, sikeres Erasmus+ pályázatunknak köszönhetően arra is lehetőséget kaptunk az EU finanszírozásával, hogy a koblenz-i programot kiszélesítsük. A finn szakmai gyakorlat támogatásával együtt összesen 51.200 eurot nyertünk, ami a beadott pályázatokat tekintve a megítélt összegek között viszonylag magasnak számít, nekünk pedig a következő két tanévben meghatározza a nemzetközi kapcsolatainkat. Így idén és jövőre is 14 tanulónk utazhat két hétre Németországba, ami már csak az onnan adaptált duális szakképzési rendszer miatt is kiemelkedő jelentőségű. Külön öröm, hogy a pályázatot, „gödiesen”, igazi csapatmunka előzte meg, amiben részt vettek az iskola vezetősége mellett szakoktatók, mesterek, nyelvtanárok is. Persze, diákjaink is megküzdöttek a részvételért, mivel pályázatot kellett beadniuk, melyet utána osztályfőnökeik, mestereik bíráltak el. A szakmai és tanulmányi eredmények alapján a következő diákok utazhatnak: Horvát Dávid, Mamalik Máté, Ottmájer Balázs, Vona Csaba 11. karosszérialakatos, Fábián Dávid, Kollár Péter 11. asztalos, Erdei Máté 11. kőfaragó, Kovács Gábor József, Vér Tamás, Zalka Balázs 12. asztalos, Fehér Zsolt, Horváth Tamás 12. szerszámkészítő, Czibula Bátor, Farkas Tibor 11. karosszérialakatos tanulónk.

Érsekújvár_Stredná_obodná_skola_2013_04

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatainak köszönhetően, reményeink szerint újabb testvériskolánk lesz, ezúttal a szlovákiai Érsekújvárban a Stredná odborná skolában, ahol a szakképzésben minden évben van magyar tannyelvű osztály is. 2014 tavaszán a „Kétoldalú kulturális kapcsolatok” pályázat keretein belül hét asztalos és ács tanuló járt Gödön (meg persze Budapesten és a Dunakanyarban is), látogatásukat Galsa László és Valaczka János Pál vezetésével áprilisban viszonoztuk. A szlovákiai csoport asztalos műhelyünkben együtt dolgozott az akkor még csak kilencedikes tanulókkal, így tanulva egymástól az intarziakészítés alapjait. Idén a Határtalanul pályázatunk segítségével újabb csereprogramot készülünk megvalósítani. A diákcserében hasonló együttműködés után terveink szerint aláírjuk a hosszabbtávú közös munkát megcélzó testvériskolai nyilatkozatot is.

Gödiek_Koblenzben_2

Ha a nemzetközi lehetőségeinket tekintjük, mindenképpen szólni kell az Artemisszió Alapítvánnyal utazó hátrányos helyzetű diákjainkról, akik EU-s támogatással három hónapos szakmai gyakorlatot töltenek egy-egy külföldi cégnél. A közös munkában a nemzetközi kapcsolatok terület kialakításáig, az előző tanévig Wagnerné Éry Júlia vállalt jelentős szerepet. Tavaly Zalka Balázs 12. asztalos tanulónk 3 hónapot töltött Verbaniában (Olaszország), ebben a tanévben Hegyi Péter 11. asztalos Malagába (Spanyolország), Rózsahegyi Gergely és Torbágyi Solt 11. karosszérialakatos tanulók Berlinbe (Németország) utazhat. A korábbi tapasztalataink mutatják, hogy nagy szemléletformáló hatása van egy-egy ilyen programnak, sőt, a későbbiekben a szakmai önéletrajz fontos része lesz.

 

Ez eddig a jelen és a közeli jövő, a távoliban azonban szerepelnek még további Európai Uniós programok, persze jelenlegi és további partneriskoláinkkal közösen. Azt tapasztaljuk, hogy az ilyen programokon, tanulmányutakon, szakmai gyakorlatokon diákjaink rengeteg tapasztalatot szereznek a szakmájukban, megismerik egy másik ország kultúráját, bővül a szakmai nyelvismeretük, fejlődik a szociális kompetenciájuk. Barátokat szereznek, ami egész életükre kihat. Ezekhez remélhetőleg mind több pályázati forrást tudunk nyerni…

Gödiek_Koblenzben

(Megjelent a Piaristák Ma 2014/2 számában)