Serényi Tamás homíliája a szalagavató szentmisén

A katonák a leszerelés előtt minden nap levágnak egy centit a mérőszalagról. A mérőszalag a közelgő leszerelés szimbóluma a számukra. A levágott centi jelzi az idő múlását.

Amikor a futó a célba ér, általában átszakítja a célszalagot. A szalag jelkép. Azt jelképezi, hogy a futó megküzdött magával, a nehézségekkel, és elérte a célját.

Anglia egyik legnagyobb kitüntetése az ún. Térdszalag rend. Azok kapják, akik különleges nagy szolgálatot tettek hazájuknak. A szalag mutatja, hogy viselője valamilyen hősies tettet hajtott végre.

A mai ünnepségünk neve szalagavató. Hamarosan az osztályfőnökötök egy szalagot tűz a melletekre. Ez a szalag is jelkép. Ez a szalag is azt jelzi, hogy hamarosan a tanulmányaitok végére értek, és elérkezik a megmérettetés számotokra. Szakmunkás vizsgát, vagy érettségi vizsgát fogtok tenni. A katonák 100 nappal a leszerelés előtt kezdik el vágni a centit. Nektek körülbelül 70 tanítási nap van hátra a vizsgákig.

Két-három-négy (esetleg több) éve kezdtétek ezt az iskolát. Akkor még többen voltatok. Többen nem bírták a kereteket, nem bírták a tanulást, néhányan feladták, megfutamodtak, vagy más okból kénytelenek voltak abbahagyni a tanulmányaikat. Voltak közülük, akik a barátaitok voltak, és voltak olyanok akiknek esetleg örültök, hogy már nincsenek itt. Akik most itt ülnek eljutottak az utolsó évhez. Most megkapjátok a szalagot annak jeleként, hogy eljutottatok idáig, és nekikezdhettek az utolsó hajrának. A hajrá végén megmérettetés vár rátok. Nem csak az évet kell teljesítenetek, hanem utána vizsgáznotok kell. Számot kell adnod arról, hogyan töltötted az itteni idődet. Mennyire sikerült megtanulnod a szakmádat. De a szakmunkás vizsga, vagy az érettségi is csak jelképes vizsga ahhoz képest, ami utána vár rád. Az életben kell helytállnod. Akkor derül majd ki, hogy mennyire sikerült Szak-Emberré válnod. Amit most nem tanultál meg emberségből, szakmából, az könnyen hiányozhat később. Most kapsz egy szalagot, arra emlékeztetve téged, hogy már nincs sok időd, használd ki! Most még pótolhatsz valamit abból, amit esetleg elmulasztottál. Most még van lehetőséged megtenni azt, amit eddig nem tettél meg. Már látszik a célszalag, amit fél év múlva át kell szakítanod. Koncentrálj!

Az olvasmányban Jákobbal találkoztunk. Jákobb korábban becsapta apját, kisemmizte a testvérét, ezért el kellett menekülnie otthonról. Az olvasmány ott kapcsolódott be a történetbe, amikor 14 év után hazafelé megy. Családot alapított, meggazdagodott. Készül a testvérével való találkozásra, nagyon fél a haragjától. Családját biztonságba helyezi, és egyedül elvonul a találkozás előtti éjszakára.

A nagy megmérettetések előtt érdemes megállni egy kicsit. Gyakran mégsem ezt választjuk. Gyakran ha nehézséggel kerülünk szembe, akkor elmenekülünk, feladjuk. Jákob korábban ezt csinálta, elmenekült hazulról, de mostanra érettebb lett, már másként cselekszik.

Előfordul, ha nehézséggel kerülünk szembe, akkor eszetlenül, gondolkodás nélkül cselekszünk. Jákob így szúrta el otthon. Nem gondolta át cselekedetei súlyát. Ezért érezte úgy, hogy el kell menekülnie otthonról. De tanult a hibáiból. Ezúttal a nehézség előtt időt szán arra, hogy átgondolja a dolgokat. Ez nagyon nehéz. Ezt jelképezi a történetben ez a furcsa férfi, akivel egész éjszaka küzd. Én is gyakran érzem azt, hogy nehéz magammal, a cselekedeteimmel szembenézni. Mennyivel könnyebb lenne másokat, vagy a körülményeket okolnom. Nagyon fájdalmas őszintén szembenéznem magammal. Ezt jelképezi Jákob egész éjszakán át tartó küzdelme. De az ilyen küzdelmek által tudok rájönni, hogy igazából ki vagyok. Jákob nevet kap az idegentől. Ez azt jelképezi, hogy ebből a küzdelemből jön rá arra, hogy kicsoda ő.

Valószínűleg te is sokat küszködsz. Akár otthon akár, itt az iskolában. Lehet, hogy magadddal is küzdesz. Ez sokszor nagyon nehéz, sokszor beleununk. Mégis Jákob története arra tanít minket, hogy ennek lehet értelme. Ezekben a küzdelmekben találhatod meg, hogy ki vagy te. Így juthatsz el odáig, hogy meghalld azt a hangot, amit Jákob hallott: „Küzdöttél, és győzedelmeskedtél”. Így nyerheted el az áldást a küzdelmed végén.

Jákob megsérül a küzdelemben, kificamodik a csípője, élete végéig sántikál. Bizony a küzdelem ilyen. A küzdelem áldozattal jár, a küzdelem jelet hagy. De ha megérted, hogy nem hiába kaptál sebeket, hanem megedződtél általuk, akkor büszke lehetsz rájuk, ahogy Jákob is büszke volt a sebére. A szalag kicsit ezeket a harcaidat is jelképezi, amit magaddal kellett megvívnod. Az áldozatokat, amiket meg kellett hoznod, hogy eljuss idáig. A szalag azt jelképezi, hogy sokszor küzdöttél, és győzedelmeskedtél. Jobb lett volna mást csinálni, de te mégis a dolgod csináltad. Nehéz volt fejlődni, de te küzdöttél, és jobbá váltál.

Sokszor úgy érezzük, hogy nem elég az erőnk, a tehetségünk, nincs elég lehetőségünk, hogy kibontakozzunk. Az evangéliumban Jézus tanítványai szeretnének enni adni a népnek, de nem érzik elegendőnek, azt amijük van. Jézus azonban azt mondja nekik, hogy meg tudjátok oldani abból amitek van. Az evangéliumban a csoda azt jelképezi, hogy ahhoz, hogy azzá válj, akivé válnod kell, ahhoz mindaz elegendő ami rendelkezésedre áll. De Jákob története arra is figyelmeztet, hogy küzdelem nélkül ez nem megy. És sokszor nagy árat kell érte fizetni.

Azt kívánom nektek, hogy legyetek képesek megküzdeni magatokkal, a nehézségekkel, hogy a küzdelem által megtaláljátok valódi önmagatokat. Emlékeztessen titeket ez a szalag arra, hogy mi képesnek gondolunk titeket erre. Mi közösséget vállalunk veletek ebben. Mi odaadjuk nektek ezeket a szalagokat, rajta az iskola nevével.

Amikor nyáron Rómában voltam egy találkozón, sok örökfogadalomra készülő piaristával találkoztam. Jöttek Afrikából, Amerikából, Ázsiából (India, Fülöp szigetek), és Európából. Beszélgettünk Pedro Atyával, akivel ti is találkozhattatok. Ő rendünk vezetője, a generális atya. Kérdeztem valamit. Mire ő mesélt a többieknek Gödről. Erről az iskoláról. Rólunk, rólatok. Szeretném ha tudnátok, hogy a rendnek több mint 200 iskolája van szerte a világon. De ez a spanyol ember, a generális atya számon tart minket, tud rólunk. Amikor az Iskola nevét olvasod a szalagon, akkor tudj róla, hogy afrikai, amerikai, ázsiai, európai piaristák is számon tartják és értékelik ezt a közösséget. A Nők lapja című újság amikor az egyházi szakiskolákat sorrendbe rendezte, ezt az iskolát tette az első helyre. Odaadjuk ezt a szalagot neked az iskola nevével, mert vállalunk téged, kifejezzük ezzel, hogy ehhez a közösséghez tartozol. Bízunk abban, hogy amid van, az elegendő lesz, hogy azzá válj, akivé válnod kell.