Lokál: francia szakmunkástanulók a Mátyás-templomban

Francia vendégeink a múlt héten megnézték azokat a munkákat, amit az iskolánk mellett gyakorlati képzési helyként működő Gödi Piarista Kft. készített a Mátyás-templomban. A tanulók a mesterek vezetésével felújítottak egy kaput, korlátokat rekonstruáltak a meglévők alapján. A szakmai látogatáson jelen volt a Lokál című lap fotósa és újságírója is. Így látták a történteket:

Egy francia szakképzési centrum diákjai szakmai gyakorlaton vettek részt a Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Gödi Piarista Kft. közös projektjében az Erasmus+ program keretében. A házigazdák a Mátyás-templomba is elvitték vendégeiket, hogy megmutassák, milyen felújítási munkálatokat végeztek itt, és a francia szakmunkástanulók megcsodálhassák a templom építészeti alkotásait, a hat harangot, és a toronyból ráláthassanak a fővárosra.

Az Angers melletti képzési centrumban, fémipari szakterületen tanuló tizennyolc diákot két mesterük kísérte el.

Francia diákok a Mátyás templomban (Fotó: Máté Krisztián)

– Tanulóink a piarista diákokkal közösen karosszérialakatos, szerkezetlakatos és szerszámkészítő szakmában vettek részt szakmai gyakorlaton. Nagyon érdekes tapasztalatokat szereztünk, reméljük, az együttműködés folytatódik, lesz módunk még nekünk is visszatérni, illetve mi is szívesen vendégül látnánk nálunk a piarista szakmunkástanulókat, hogy megmutassuk, milyen módszer szerint megy a képzés Franciaországban – mondta el kérdésünkre Jean-Claude Muller szakoktató, nevelőtanár.

Francia diákok a Mátyás templomban (Fotó: Máté Krisztián)

Meyer Tamás, a Gödi Piarista Kft. ügyvezetője megmutatta a francia diákoknak azokat a felújítási munkálatokat, amelyeket az ő tanulóik végeztek el a Mátyás-templom restaurálása alatt.

(Fotó: Máté Krisztián)

– A francia tanulók másfél éve foglalkoznak fémes tanulmányaikkal, vannak közöttük olyanok is, akik már második szakmaként. Szakmai gyakorlataikon tengeralattjárók, olajfúrótornyok, fémes szerkezetek megmunkálásával, javításával foglalkoznak. Ezért is tartottam fontosnak, hogy a Mátyás-templomban elvégzett munkáinkat is lássák. Azt mondták, nagyon tetszett nekik, különösen hogy egy templomtérben találhatók a munkáink, emellett a Mátyás-templom mint építészeti szépség is nagy hatással volt rájuk, különösen hogy felmehettek a két harangszintre és a torony tetején a teraszra is. Úgy gondolom, jól sikerült az első találkozás, erre alapozva jöhet a folytatás.

Francia diákok a Mátyás templomban (Fotó: Máté Krisztián)

Furcsának találtuk, hogy a 18 diák között volt egy lány is, a 18 éves Emma Faure. Tőle azt kérdeztük, miért érdekel egy lányt egy ilyen nehéz fémszakma.

– Férfias családból származom, van köztünk rendőr és katona is, igaz, ők férfiak. Én szeretem a fizikai munkát, és manapság már a gépek is sokkal könnyebbek, nem megterhelő egy nő számára sem kezelni ezeket. Különben is engem kifejezetten örömmel tölt el a fém megmunkálása, amikor látom, hogy mi lesz abból a lemezből, amin dolgozom.

Francia diákok a Mátyás templomban (Fotó: Máté Krisztián)(Fotó: Máté Krisztián)

Szöveg: Fodor Erika / Lokál

Fotó: Máté Krisztián / Lokál