Koblenz és a gödi piar – egy hagyomány megerősítése

A szakképzésben az utóbbi években gyakran emlegetik a duális rendszert, ami német példán alapszik. Mi Gödön, a Piarista Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumban tizenhét éve élő kapcsolatot ápolunk a koblenz-i Carl Benz Schule-vel, hogy szakmai tapasztalatokat cserélhessünk. Ez idő alatt hozzávetőlegesen legalább félezer piarista szakiskolás járhatott Koblenz-ben.

gödiek_Koblenzben

A hagyomány folytatásaként tizennégy gödi diákunk töltött két hetet 2014 novemberében a koblenz-i partneriskolában. Az Erasmus + pályázat keretében szakmai gyakorlaton vettek részt, többen közülük enélkül nem tudták volna a költségeket vállalni. A „Szak-emberek nemzetközi vizeken” pályázat Ballagó Kornél nemzetközi kapcsoltakért felelős kollégánk vezetésével valósult meg.

 

A gyerekek az első napon ismerkedtek a német tanulókkal és az iskolával. Balesetvédelmi és munkavédelmi oktatásban részesültek, majd megismerhették a német duális képzést. A második naptól gyakorlati órákon készült a projekt, melynek terméke egy-egy híd lett, fából és fémből. Csoportokat képeztünk, vegyes német-magyar résztvevőkkel. A híd azért fontos szimbólum, mert mindkét testvériskola városa folyóparton fekszik: a Duna, a Rajna valamint a Mosel folyók mellett, és a híd egy kapocs, amely még inkább összeköt bennünket.

erasmus+

A tanulók feladata az is volt, hogy a városban keressék meg a hidakat fotózzák le, kérjenek azokról fontos információkat a járókelőktől. Az iskolában ezután a hidak statikájáról, fizikai ismérveiről hallottak tanórát. A csoportoknak közösen kellett megrajzolni, megtervezni a saját hídjaikat, majd papírból kellett készíteni maketteket. Voltak bent különböző tanórákon, ahol bepillantást nyerhettek a német tanórai atmoszférába, részesültek pneumatika és elektropneumatika oktatásban, ezután fejezték be a hidakat.

 

Persze akadt lehetőség nem szakmai programokra is, hiszen megnézték a koblenz-i Hadtörténeti Múzeumot, és Köln főbb nevezetességeit. Limburgba is elutaztak, ahol a román stílusban épült dómot, majd Bonnba, ahol  Német Szövetségi Köztársaság történeti múzeumát nézték meg.

gödiek_Limburgban

2015 áprilisában 10 német diák tartózkodott Gödön és vett részt az itteni szakmai gyakorlaton. A csoportot Joachim Denis tanár úr kísérte, és a gödi piar asztalos és karosszérialakatos műhelyeiben készítettek különböző dísz- ill. használati tárgyakat fából (kenyérkosár) és fémből (rózsa). Szakmai elmélet, angol, német, történelem és harcművészet órákon is részt vettek. A mesterek, akik a szakmai munkában részt vettek: Czakó Attila (karosszérialakatos mester), Gráf Zoltán (karosszérialakatos mester), Klincsok László (bútorasztalos mester).

Nem maradt el a kultúra és sport sem. A magyar tanulókkal budapesti kiránduláson jártak, melynek keretein belül láthatták fővárosunk nevezetességeit és meglátogatták a Piarista Gimnáziumot is.

csop_Koblenz

A hét zárásaként április 23-án délelőtt Dekiszkyné Fejér Rita, a gödi iskola igazgatója, a koblenz-iek képviseletében pedig Joachim Denis aláírták a két iskola testvériskolai megállapodását megerősítő dokumentumot. Az aláírásnak különösen a hazai szakképzés átalakulásának idejében igen fontos szerepe van, mert általa nemcsak a hagyomány erősödik meg, hanem a következő évek szakmai együttműködése, a jó gyakorlatok cseréje is biztossá válik. Az Erasmus+ programnak köszönhetően pedig immáron anyagi fedezete is van a jövő szak-emberei külföldi szakmai gyakorlatának.

testvériskolai_egyezmény_Koblenz_2