Kitüntették iskolánk volt igazgatóját

Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének megbízásából, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2019. augusztus 19-én kitüntetéseket adott át a Parlamentben. Az eseményen elismerésben részesültek – többek mellett – Lukács László és Szabó László piarista szerzetesek.

A méltatás szerint iskolánk volt igazgatója, Szabó László SchP, aki jelenleg a Piarista Rend Magyar Tartománya sátoraljaújhelyi missziójának vezetője, a sátoraljaújhelyi Nagyboldogasszony Templom templomigazgatója a hátrányos helyzetű, illetve mélyszegénységben élő fiatalok körében végzett oktató-nevelő tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Szabó László (*Kalocsa, 1977) a kecskeméti piarista gimnázium diákjaként lépett a piarista rendbe 1995-ben. Teológiai tanulmányait a Kalazantinum Hittudományi Főiskolán, illetve 2000-től a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán végezte. 2002-ben tett örökfogadalmat, majd 2003-ban pappá szentelték. Ettől az évtől kezdett tanítani a gödi Piarista Szakmunkásképző Iskolában, majd 2008-tól az intézmény igazgatója lett. Kezdettől fogva különös érzékenységgel, fokozott megértéssel fordult a többnyire hátrányos helyzetű, nehéz családi háttérrel rendelkező, útjukat kereső fiúk felé.

2012-től a rendi vezetés a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumba küldte tanítani, már azzal a céllal, hogy keresse a rend számára a cigánypasztoráció lehetőségeit, azt, hogy a rendalapító Kalazanci Szent József szándékát beteljesítve a legszegényebbeknek is elvigye Jézus hírét, és őket is kísérje a teljes élet felé vezető úton. Ezt végül Sátoraljaújhelyen találta meg, ahol 2014-től ő a piarista rendház egyetlen szerzetes lakója, a templom igazgatója. Munkája révén 2016 októberében megnyitotta kapuit az Új Hely Piarista Tanoda, ahol hátrányos helyzetű, főként cigány származású általános iskolás gyerekek tanulhatnak délutánonként, hétfőtől péntekig.

Szöveg: Piarista Rend Magyar Tartománya, fotó: Szathmáry Melinda