Fémes továbbképzés Németországban

Akadémia, lernfeld, Daimler, Bosh – néhány szó a német fémes szakképzésből, ami kollégáink számára is új értelmet nyert. Az őszi szünet előtt  Kemény Gábor és Simon-Csernyik Szilvia a Goethe Intézet pályázatán nyert továbbképzésen járt Esslingenben.  Az ott tanultakat, a német tapasztalatokat most már itthon igyekeznek beépíteni a szakelméleti oktatásba.

 

esslingen_terkep

A Goethe Intézet által meghirdetett ösztöndíjra lehetett pályázni, fémes szakterületen.A továbbképzés fő célja a németországi duális képzés struktúrájának megismerése volt az ottani szakközépiskolákban.

 

Az elméleti oktatás Esslingenben volt a „Landesakademie”-n. Ez a város Baden-Würtemberghez tartozik. Ami számunkra döbbenetes volt, hogy annyian laknak ott, mint egész Magyarországon. Fő iparterületük az autóipar, amiben a világ 4. helyén állnak.

esslingen_1

Első két napunk az Akadémián telt, ahol bemutatták a duális képzést és a „Lernfeld” koncepciót.

Lernfeld lényege, hogy a szakképzésben nem tantárgyakról beszélnek, hanem tanulási egységekről.

Ez az új típusú képzés 2003 óta működik Németországban.

esslingen_3

Szerdán és csütörtökön délelőtt – hasonló típusú iskolákban, mint a miénk – hospitáláson vehettünk részt. Szerda délután a Daimler (Mercedes gyár) gyakorlati képzési helyén jártunk, majd másnap a Bosch képzési helyén. Lehetőségünk volt a diákokkal is beszélgetni, akik bemutatták, hogyan folyik náluk a gyakorlati oktatás és a vizsgáztatás.

esslingen_2

Péntek délelőtt az ipari kamarához látogattunk el, majd délután összegeztük az egész hetet.

esslingen_4

A sikeres hét számos hasznos tudnivalóval gazdagította szakmai-pedagógiai tapasztalatunkat. A szerzett új ismereteket felhasználhatjuk tanításunk során, amellyel szeretnénk növelni iskolánk szakmai oktatásának színvonalát.

(Szöveg és fotó: Simon-Csernyik Szilvia)