Képzéseink

Előkészítő (orientációs) év

A 2018/2019-es tanévben elindult évfolyam Gödön egy olyan évfolyam, amelyben a diákok egyéni, személyre szabott oktatási formában, csoportokban, néhány fős felnőtt csoport, az „Orientációs Team” vezetésével haladnak. Valamennyi tanuló személyes segítő pedagógust választ a teljes tanévre, akivel hetente egyszer beszélget, ugyanakkor fejlődéséért a teljes csoport felel. A tanulási környezet sem szokványos, alakítása a tanulandó témától, illetőleg a tanulásszervezési mód/fejlesztési feladat igényétől függően rugalmas. A csoportszobán belül kialakítottunk egyedi tereket is (pl. otthonos beszélgetésekhez, szünetekben pihenéshez), berendezésükben a tanulók igényeire, ötleteire is támaszkodva.

 Szakközépiskola

Kifutó rendszerben hat szakmát oktatunk nappali tagozaton, melyek mindegyikében OKJ-s végzettséggel zárul a képzés.

Ács
Tetőszerkezetet készít, faszerkezetű és favázas építményeket épít, állványozó és dúcoló munkát végez – otthon van a magasban. Tervrajzokat olvas, pontosan számol, jó a térlátása. Csapatmunkás. Ha megbízható szakember, akkor sok munkája lesz.

ács-állványozó_1

Asztalos
A bútorasztalos a szakma nevéből adódóan is elsősorban bútorok gyártásával foglalkozik, pl. egyedi-, agy beépített bútorok, gardróbok, tároló bútorok, polcok, polcrendszerek készítésével. Ezen kívül egyes belsőépítészeti munkákat (falburkolatok, térelválasztók, pultok stb.
kivitelezése) is végezhet. A bútorasztalos alapvetően természetes faanyagokkal dolgozik, például bükkel, tölggyel, fenyővel, vagy fahelyettesítő alapanyagokkal (laminált, MDF).

bútorasztalos_1

 

Épület- és szerkezetlakatos
Széleskörűen és sokoldalúan használható fém- és gépipari ismereteket ad – jó elhelyezkedési lehetőség. A szerkezetlakatos feladata könnyű-, nehéz-, acél- és fémszerkezetek elemeinek létrehozása.
Ezeket a szerkezeteket az épületek alapozásától kezdve a csarnokszerkezetek felépítéséig használják.
A szerkezetlakatos munkája műszaki dokumentáció alapján történik, akár a gyártási, akár a javítási, akár a karbantartási tevékenységet vesszük figyelembe.
Feladata lehet a különféle nyílászárók elkészítése és egyéb szerkezeti elemek megrendelésre való előállítása, tartályok készítése, valamint fémszerkezetek javítása, karbantartása.

A szakmához kapcsolódóan díszműkovács alapismereteket is oktatunk.

szerkezetlakatos_2

Karosszérialakatos
Személygépkocsi, tehergépkocsi és autóbusz alvázakat és felépítményeket és azok burkolóelemeit készíti, szereli, sérüléseket javít, a gépjármű-karosszériákat karbantartja.
Feladatainak legnagyobb részét a sérült gépjárművek javítása teszi ki, de ezen kívül létrehozza a váz- és burkolati elemek kötéseit, valamint alkalmazza a különböző hegesztési eljárásokat is.
Pontosan mér, lemezmunkát végez, hegeszt. Jó elhelyezkedési lehetőség.

karosszérialakatos_1

Kőfaragó, műköves és épületszobrász
Műkövet készít műhelyben, helyszínen, díszítőelemeket készít és beépít gipszből, követ farag, javít felújít, restaurál. A díszítés és újjáépítés mestere – nélkülözhetetlen ott, ahol építenek és felújítanak. Keresett szakember, szakmája hiányszakma.

kőfaragó_1

Kőműves
Az építészek, tervezők által megálmodott épületeket valóra váltók közül a legfontosabbak a kőművesek, mivel munkájuk az épületek létrehozásának alapja. Így a kőműves igen gyakran házat épít, ehhez tervrajzot olvas, méréseket és előkészítő földmunkát végez, alapot készít, betont vasal, falaz, vakol és díszít, gépeket kezel. Igazi csapatmunkás a kőműves.

kőműves_1

Szakgimnázium

A négyévfolyamos képzés érettségivel zárul.

Kifutó rendszerben faipari területen képzünk tanulókat ebben a képzési formában. Az érettségi megszerzését követően nemcsak felsőfokon lehet továbbtanulni, hanem a technikusi képzés keretein belül is.

szakközép_1

(Fotók: Turcsik István és Gerlei Márta)