Hálaadás Pasaréten gödi résztvevővel

Megújították Istennek szenteltségüket az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében élő szerzetesek és más megszentelt életet élők a pasaréti ferences templomban február 1-jén. A megszentelt élet éve a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének vigíliáján bemutatott hálaadó szentmisével zárult.

A szentmise elején a mise főcelebránsa, Labancz Zsolt piarista tartományfőnök, a magyarországi Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának elnöke, a Piarista Rend Magyar Tartományának tartományfőnöke volt.

Megszentel_élet_éve_LZs_2016

Jézus templomban való bemutatásával a napi evangélium két korszak határára állít bennünket – mutatott rá Dobszay Benedek ferences tartományfőnök szentbeszédében.

Az esztendő kiemelte a megszentelt élet titkát, és egyúttal sok elfoglaltságot is adott a szerzeteseknek. Most egy csendesebb időszak következik, de ebben ugyanannyira szükség van a megszentelt életet élők odaadására, csak más formában – figyelmeztetett a ferences tartományfőnök. Egy frissen megtért fiatal pár példájával rokonította mindezt Dobszay Benedek: megtérésük után nagyon sodró lendület következett istenkapcsolatukban, akár naponta többször is részt vettek szentmisén, sokat imádkoztak. Aztán – tanúságtételük szerint – lecsendesedés következett be, és egy normális, élhető istenkapcsolat, vallásos élet bontakozott ki.

Megszentel_élet_éve_DB_2016

Dobszay Benedek a nehézségeket sem tagadta le: elismerte, nem lettek kevesebben betegek a szerzetesrendekben, nem lett kevesebb konfliktus a közösségekben. Talán még csak imádságosabbak sem lettek a megszentelt életet élők, talán még az sem biztos, hogy megtértebb emberek lettek – folytatta,; de – elutasítva a reménytelenség hangjait – úgy fogalmazott: Jézus sem az angyalokat, hanem Ábrahám leszármazottjait karolta fel.

A szentmise végén  a piarista tartományfőnök arra hívta a szerzeteseket, hogy ne szűnjenek meg egymásért imádkozni és hogy továbbra is legyenek készek az együttműködésre.

A hálaadáson a kórus tagja volt iskolánk igazgatóhelyettese, Valaczka János Pál is.

Megszentel_élet_éve_VJP_2016

Kép: Szathmáry Melinda

Szöveg: Agonás Szonja/Magyar Kurír