Csíksomlyói búcsú

2016. Pünkösdjén iskolánk részt vett a Csíksomlyói búcsún. Nyolc diák, az igazgató asszony és ketten tanárok a Boldogasszony Zarándokvonattal utaztunk a Misszó Tours utazási iroda támogatásával.
A Zarándokvonaton 1000 zarándok utazott, köztük 100 diákkal, akikkel egy közös kocsiban ültünk. A hangulat kitűnő volt, közös imádság, gitározás és éneklés. A vonat május 12-én reggel 6-kor indult a Nyugati Pályaudvarról püspöki áldással. A Boldogasszony vonat lelki vezetője Bíró László tábori püspök atya volt, valamint két verbita atya, egy piarista és egy ferences atya kíséretében.

Csíksomlyó_1
A vonat Gyergyószentmiklósig – ahol a szállásunk volt – több városban megállt, ahol az állomáson énekkel, tánccal és finom süteményekkel fogadtak bennünket. Legmeghatóbb állomás Marosvásárhelyen volt, ahol a zarándokvonat minden utasa meghatódott, még a fiatalok is.

Csíksomlyó_3
Pénteken az ezeréves határhoz zarándokoltunk, ahol szabadtéri szentmisén vettünk részt. Szombaton elzarándokoltunk Csíksomlyóra, ahol kb. 600000 zarándok jelenlétében vettünk részt az ünnepi szentmisén. Csodálatos élmény volt mindannyiunknak látni, ahogy a keresztalják – székely zarándokcsoportok – vonultak a búcsúra. A csíksomlyói völgy szentmise élménye mindenkit mélyen érintett. A csend, az imádságos lelkület és jelenlét betöltötte az egész völgyet. Diákjaink teljes figyelemmel vettek részt a szentmisén, akkor is ha nem ismerik a szentmise lényegét.

Csíksomlyó_2
Vasárnap, május 15-én Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmisével zárult a zarándoklat. A szentmise után hazaindultunk Budapestre.
A zarándoklat után diákjainknak adunk egy kis időt, hogy “megemésszék” a tapasztalatokat és a tanévzárás előtt összehívjuk őket és élménybeszámolót tartunk egymásnak.

Csíksomlyó_4
A zarándoklat fő szervezői már most biztatnak bennünket, hogy jövőre is vegyünk részt más diákokkal, hogy ők is megtapasztalják, mit jelent a határon túl a keresztény magyarságot megélni.

Radnics Zoltán SchP, Atya bá’

A fotókat köszönjük Czinderi Balázsnak (10.D)!